perjantai 22. toukokuuta 2020

Saariston helmiä

Aurinkoisena helatorstaiaamuna päätin kurvailla Paraisille ja Nauvoon. Paraisilla, melko lähellä lauttarantaa on Lenholman luonnonsuojelualue, jossa on yksi Suomen suurimmista tammimetsistä. Tätä suurempi tammimetsä löytyy ilmeisesti vain Ruissalosta. Alueella kulkee noin kahden kilometrin mittainen luontopolku, mutta polun toinen puolisko olisi vaatinut jalkineiksi kumisaappaita, joten kävelin samaa reittiä takaisin. Niemen kärjessä on lintutorni, josta aukeaa näkymä pienelle lahdelle. Oli vaikuttava näky, kun kaksi joutsenta laskeutui taustanaan tumma metsä. Myös sääksi leijaili hetken aikaa lahden yllä.

Joutsenten laskeutuminen


Matka jatkui kohti Nauvoa, mutta en ollut ottanut huomioon pyhäpäivän mökkeilijäliikennettä, jota oli yllättävän paljon. Odotusaika sujui kuitenkin leppoisasti ja ajo-ohjeita vielä tarkistellen. Olin nähnyt useassa eri blogissa kuvia Nauvon Kaasivuoresta ja olihan niitä maisemia päästävä katsomaan paikan päälle. (HUOM! Luontopolkumerkinnät on sittemmin poistettu ja pysäköinti seuraavaksi mainitussa paikassa ei ole enää mahdollista.)

Löysin ajo-ohjeen, jonka mukaan parkkipaikka olisi noin kolmen kilometrin päässä lauttarannasta. Kaasivuori sijaitsee Paraisilta päin ajaessa tien oikealla puolella, joten oletin parkkipaikan löytyvän samalta puolelta. Pian edessä oli pari suljettua porttia, joten oli tehtävä u-käännös ja tutkittava ohjeita vielä tarkemmin. Selvisi, että parkkipaikka on pikkuisen kauempana toisella puolella tietä ja tämän jälkeen sinne olikin helppo löytää. Pysäköintialue on melko kumpuista kalliota, joten ihan matalan auton kanssa sinne ei kannata yrittää. Alueella on myös vanha mäkihyppytorni, joka näytti jännittävältä; sen perusteella on myös helppo löytää oikea paikka.

Polku kohti Kaasivuorta löytyy, kun ylittää maantien ja kävelee jonkin matkaa takaisin tulosuuntaan. Polun alku on merkitty kyltillä ja siitä lähtevät opastukset kohti 4,4 km mittaista rengasreittiä. Jonkinlaisesta kartasta ei ole ainakaan haittaa, sillä ainakin itse jouduin pariin otteeseen varmistamaan suunnan.

Lampi metsässä.

Vuorelle kipuaminen oli suhteellisen vaivatonta ja ylhäällä odotti upea saaristonäkymä. Kaasivuori kohoaa yli 64 metriä merenpinnan yläpuolelle ja se on lähialueen korkein kohta. Meri näkyy lähes joka suunnalla ja upeat, kallioiset saaret rytmittävät maisemaa. Näiden näkymien vuoksi kannatti ehdottomasti hiukan ajella.
Komeat, jyrkät kalliorannat.
Meri, saari ja saaren takana meri.
Lautta Paraisten puolella 400 mm telellä kuvattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti